Organizując imprezę w domu, często zastanawiamy się jakie przystawki najlepiej przygotować. W naszym wpisie zebraliśmy 5 najlepszych przekąsek, które podbiją serce każdego gościa. Możesz je przygotować na imprezę urodzinową, wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi.
Każda z proponowanych przez nas przekąsek jest łatwa w przygotowaniu. Gwarantujemy, że smakiem, a także wyglądem zachwycą wszystkich gości.
To proste i efektowne danie. Jest łatwe do przygotowania, wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto je wykonać dzień przed imprezą, a po przygotowaniu trzymać w lodówce. Dzięki temu mocniej stężeje.
Składniki:
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, a następnie wyłożyć na nią zamrożony szpinak. Po odparowaniu nadmiaru wody ze szpinaku dodać rozgniecione 4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko ze sobą połączyć i smażyć do momentu, aż szpinak będzie całkiem suchy. Następnie odstawić na 15-20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie szpinak wymieszać z czterema żółtkami.
W międzyczasie białka z jajek należy ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Następnie przygotować blachę, wyłożyć na niej papier do pieczenia i rozsmarować masę szpinakową. Masa powinna mieć grubość ok. 1 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut.
Wyjąć masę szpinakową i odłożyć na godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie możesz odkleić od niej papier do pieczenia.
Na upieczonym szpinaku rozsmarować serek śmietankowy, odrobinę chrzanu, a na koniec ułożyć plastry łososia. Następnie zwinąć ciasto w roladę, uważając, aby serek śmietankowy nie wydostał się na zewnątrz. Całość owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
To danie świetnie sprawdzi się podczas wszelkich imprez. Jest kolorowe i niezwykle łatwe do przygotowania.
Składniki:
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować składniki: ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, a warzywa pokroić w drobną kostkę.
W międzyczasie jajka gotować przez 8-12 minut. Następnie je ostudzić, obrać i przeciąć na równe połówki. Za pomocą małej łyżeczki należy wyciągnąć żółtka i odłożyć do osobnego naczynia. Następnie żółtka rozdrobnić widelcem, dodać do nich majonez, łyżkę jogurtu, starty ser, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.
Przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych białek. Całość należy udekorować szczypiorkiem i papryką.
To niezwykle proste danie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To ono najszybciej znika ze stołu.
Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki, szczypiorek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Następnie odcedzamy tuńczyka i przekładamy do miski. Dodajemy do niego wszystkie warzywa razem z serem, majonezem i musztardą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy przyprawami.
Powstałą pastą smarujemy tortille i zwijamy w roladę. Następnie całość kroimy na kawałki o grubości 3 cm. Gotowe!
Teraz coś dla fanów zdrowych słodkości. Kulki są niezwykle słodkie, jednak nie zawierają ani grama cukru. Są pożywne i dostarczają energii – idealne dla wszystkich łasuchów.
Składniki:
Przygotowanie:
Przez około 20-30 minut moczymy daktyle w gorącej wodzie. Muszą stać się miękkie. Następnie należy je rozdrobnić blenderem, tak aby powstała z nich gładka masa. Nadal blendując, do powstałej masy dodajemy wszystkie wymienione składniki. Czynność kontynuujemy przez 5 minut. Z tak powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w kawie lub kokosowych wiórkach. Następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby całość stężała.
To hit każdej imprezy. Tymi przekąskami zachwyceni są szczególnie najmłodsi uczestnicy. Co więcej, bardzo łatwo je przygotować.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomarańcze należy sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Następnie łyżeczką usunąć pozostały miąższ, w taki sposób, aby nie uszkodzić skórek.
Galaretki należy rozpuścić w gorącej wodzie, używamy jej jednak mniej, niż jest to wskazane na opakowaniu. Na jedną galaretkę należy przeznaczyć ok. 400 ml wody. Całość trzeba przestudzić i zalać połówki pomarańczy.
Galaretki w skórkach pomarańczy wkładamy do lodówki, aby szybciej stężały. Przed podaniem poleca się je pokroić na ćwiartki.